![]() |
| Odpowiadając na te potrzeby Reichert wybudował tu nowoczesną piekarnię, o nazwie "Europejska". Zabudowania, składające się z budynku produkcyjnego i mieszkalnego powstały w latach 1918-28. |
![]() |
| W czasie II wojny zakład nie przerwał produkcji. Właściciel dzielił się chlebem z potrzebującymi. Udzielał też schronienia podczas łapanek. |
![]() |
| Oprócz starych pieców w budynku produkcyjnym nie odnaleźliśmy żadnego wyposażenia. Wojnę przetrwał w stanie dobrym. Jego mury noszą ślady po wybuchach, dlatego otrzymał nazwę "Zabytku z blizną". |
![]() |
| Widok na rondo. Wieżowce zbliżają się wielkimi krokami. Czy mały budyneczek przetrwa ... |
![]() |
| Od 2013 toczą się rozmowy w sprawie jego wyburzenia. Jak wygląda sytuacja na dzień dziesiejszy nie wiemy. |
![]() |
| Część mieszkalna też świeci pustkami. Zapewne po wojnie zmieniona została w zwykły mieszkalny próchniak. Stary byfyj służy za schronienie gołębiom. |
![]() |
| Złota też dawno już nie ma ... |
![]() |
| Co będzie, czas pokaże. A my lecimy na następny próchniak, póki jest jeszcze co zwiedzać. Do zobaczenia ! |


















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz