Odpowiadając na te potrzeby Reichert wybudował tu nowoczesną piekarnię, o nazwie "Europejska". Zabudowania, składające się z budynku produkcyjnego i mieszkalnego powstały w latach 1918-28. |
W czasie II wojny zakład nie przerwał produkcji. Właściciel dzielił się chlebem z potrzebującymi. Udzielał też schronienia podczas łapanek. |
Oprócz starych pieców w budynku produkcyjnym nie odnaleźliśmy żadnego wyposażenia. Wojnę przetrwał w stanie dobrym. Jego mury noszą ślady po wybuchach, dlatego otrzymał nazwę "Zabytku z blizną". |
Widok na rondo. Wieżowce zbliżają się wielkimi krokami. Czy mały budyneczek przetrwa ... |
Od 2013 toczą się rozmowy w sprawie jego wyburzenia. Jak wygląda sytuacja na dzień dziesiejszy nie wiemy. |
Część mieszkalna też świeci pustkami. Zapewne po wojnie zmieniona została w zwykły mieszkalny próchniak. Stary byfyj służy za schronienie gołębiom. |
Złota też dawno już nie ma ... |
Co będzie, czas pokaże. A my lecimy na następny próchniak, póki jest jeszcze co zwiedzać. Do zobaczenia ! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz